Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Brzoskwiniowiec I

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto zrobiłam na Dzień Matki w szkole i słyszałam pochlebne opinie. Dość proste w wykonaniu i orzeźwiające.

Brzoskwiniowiec I Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brzoskwiniowiec I

 

  • Biszkopt:
  • jaja M - 4,
  • mąka pszenna luksusowa - 1 szklanka (o poj. 250ml),
  • cukier - 1 szklanka,
  • cukier waniliowy - 16g,
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki,
  • Masa śmietanowa:
  • śmietana kremówka 30% - 500ml,
  • śmietan - fix - 2,
  • galaretka cytrynowa na 1 szklankę wody,
  • żelatyna - 2 łyżeczki na 0,5 szklanki wody,
  • cukier puder - 5 lekko kopiastych łyżek,
  • Galaretka brzoskwiniowa:
  • galaretki brzoskwiniowe - 2 opakowania,
  • duża puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowiec I
Biszkopt: Oddzielić żółtka o białek. Białka ubić na sztywno dosypując cukry. Gdy powstanie pulchna masa, ciągle ubijając, ale na nieco niższych obrotach, dodawać po 1 żółtku. Wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na niedużych obrotach. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wielkości ok 25 x 40cm. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach, przestudzić. Po przestudzeniu biszkopt przełożyć górą na dół, czyli przewrócić i nasączyć syropem z brzoskwiń - ok 2/3 ilości z puszki. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i odstawić do przestudzenia. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, pozostawić do przestudzenia - ja wymieszałam z galaretką i odstawiłam. Śmietan-fixy wymieszać z cukrem pudrem. Śmietana musi być bezpośrednio wyjęta z lodówki, bo ciepła się nie ubije. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixami. Dodać przestudzoną galaretkę, zmiksować. Masę wylać na ciasto i włożyć do lodówki. Galaretka brzoskwiniowa: Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. Galaretki rozpuścić w3 szklankach gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Brzoskwinie ułożyć na zastygniętej masie śmietanowej i zalać tężejącą galaretką. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
Brzoskwiniowiec I
Upiec biszkopt według przepisu i przewrócić dołem do góry
Brzoskwiniowiec I
Przestudzony biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń
Brzoskwiniowiec I
Wyłożyć masę śmietanowo-cytrynową i wstawić do stężenia
Brzoskwiniowiec I
Wierzch wyłożyć pokrojonymi brzoskwiniami i zalać galaretką

Tagi:

biszkopt