Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Buchty z marmoladą z róży w tortownicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne drożdżowe bułeczki z nadzieniem różanym , wspaniałe na śniadanie z mleczkiem lub kawą , idealne dla dzieci.

Buchty z marmoladą z róży w tortownicy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Buchty z marmoladą z róży w tortownicy

 

Sposób przygotowania:

Buchty z marmoladą z róży w tortownicy
Mąkę wsypujemy do miski. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru. Masło roztapiamy w miseczce np. w mikrofali.Jajko roztrzepujemy. Do mąki wlewamy mleko z drożdżami wsypujemy pozostały cukier, mieszamy. Dodajemy jajko, zarabiamy ciasto. Dodajemy masło (łyżkę pozostawiamy w miseczce). Dokładnie wyrabiamy ciasto około 10 min , aż samo zacznie odchodzić od dłoni. Na koniec smarujemy go pozostałym masłem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40C , przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1h. Piekarnik zostawiamy z załączoną lampka bez temp. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 50gramowe kawałki. Z każdego formujemy kulkę i nadziewamy ją marmoladką. Układamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na końcu smarujemy masłem. Wkładamy do piekarnika do wyrośnięcia na 30min. Następnie pieczemy w temp.180C przez 20min. Smacznego !!!!
Buchty z marmoladą z róży w tortownicy
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu w misce
Buchty z marmoladą z róży w tortownicy
Buchty przed włożeniem do piekarnika posmarowane masełkiem

Tagi:

jajko jajka