laciata

laciata

Kucharz
[Przepisów: 10]

Nadziewane buchty.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nadziewane buchty to przepyszny pomysł na podwieczorek.

Nadziewane buchty.

Składniki:

Nadziewane buchty.

 

  • 1 opakowanie suszonych drożdży,
  • 1/4 l letniego mleka,
  • 70 g cukru,
  • 500 g mąki,
  • 1 jajo i 3 żółtka,
  • 130 g miękkiego masła,
  • sól,
  • miąższ 1 laski wanilii,
  • skórka starta z 1 cytryny.
  • NADZIENIE:
  • 60 g konfitury (np. z owoców leśnych),
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • DODATKOWO:
  • tłuszcz do smarowania formy,
  • mąka do podsypywania,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • sos waniliowy.

Sposób przygotowania:

Nadziewane buchty.
Przesiać mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wsypać drożdże, wlać letnie mleko, dodać pozostałe składniki: cukier, jedno całe jajo oraz 1 żółtko,80 g miękkiego masła, szczyptę soli, miąższ wanilii i startą skórkę z cytryny.

Starannie wyrobić rękami, oprószyć mąką. Ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz dobrze wyrobić. Oprószyć warstewką mąki, nakryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.

Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 st. C. Konfiturę przyprawić szczyptą cynamonu i kakao. Z ciasta uformować 16 kul, na środku każdej zrobić wgłębienie, do każdego wgłębienia wkładać po 1/4 łyżeczki konfitury, dokładnie zalepić i ponownie uformować "zgrabne" kule.

Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem. Buchty układać ciasno w formie, oprószyć 2 łyżkami cukru pudru. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min.

Masło stopić, posmarować buchty , co zapewni im kruchość. Wstawić do piekarnika, piec 40 min. na złoty kolor.

Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem. Podawać z sosem waniliowym.