Sposób przygotowania:
Nadziewane buchty.
Przesiać mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wsypać drożdże, wlać letnie mleko, dodać pozostałe składniki: cukier, jedno całe jajo oraz 1 żółtko,80 g miękkiego masła, szczyptę soli, miąższ wanilii i startą skórkę z cytryny.
Starannie wyrobić rękami, oprószyć mąką. Ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz dobrze wyrobić. Oprószyć warstewką mąki, nakryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 st. C. Konfiturę przyprawić szczyptą cynamonu i kakao. Z ciasta uformować 16 kul, na środku każdej zrobić wgłębienie, do każdego wgłębienia wkładać po 1/4 łyżeczki konfitury, dokładnie zalepić i ponownie uformować "zgrabne" kule.
Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem. Buchty układać ciasno w formie, oprószyć 2 łyżkami cukru pudru. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min.
Masło stopić, posmarować buchty , co zapewni im kruchość. Wstawić do piekarnika, piec 40 min. na złoty kolor.
Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem. Podawać z sosem waniliowym.
Starannie wyrobić rękami, oprószyć mąką. Ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz dobrze wyrobić. Oprószyć warstewką mąki, nakryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 st. C. Konfiturę przyprawić szczyptą cynamonu i kakao. Z ciasta uformować 16 kul, na środku każdej zrobić wgłębienie, do każdego wgłębienia wkładać po 1/4 łyżeczki konfitury, dokładnie zalepić i ponownie uformować "zgrabne" kule.
Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem. Buchty układać ciasno w formie, oprószyć 2 łyżkami cukru pudru. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min.
Masło stopić, posmarować buchty , co zapewni im kruchość. Wstawić do piekarnika, piec 40 min. na złoty kolor.
Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem. Podawać z sosem waniliowym.
zewa
Kolejne komentarze do przepisu.
karolcia198506 napisał-a:
2010-04-24 12:27:53
Przepis i zdjęcie skopiowane z książki
Berlinianka napisał-a:
2010-04-24 14:41:59
Tak się zastanawiałam skąd te zdjęcia... to już wiem.