Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1257]

Bułeczki drożdżowe z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżowe bułeczki z malinami, do tego szklanka mleka i nic więcej już nie potrzeba. Przepis zaczerpnięty z internetu.

Bułeczki drożdżowe z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki drożdżowe z malinami

Ciasto :

Rozczyn :

Kruszonka :

Dodatkowo :

Sposób przygotowania:

Bułeczki drożdżowe z malinami
Mleko lekko podgrzać , dodać cukier wymieszać.

Rozczyn: Do miski pokruszyć drożdże, dodać ze 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie rozetrzeć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto : Do pozostałego mleka dodać żółtko i całe jajko, wymieszać. Masło przełożyć do rondla rozpuścić, ostudzić. Do miski wysypać mąkę, zrobić dołek , dodać rozczyn, mleko z jajkami i rozpuszczone masło, oraz szczyptę soli, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Ciasto ma być gładkie i elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Przykryć ciasto ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie znów zagnieść i podzielić na 8 równych części. Uformować bułeczki, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, do podwojenia objętośći.

Następnie za pomocą szklanki, zrobić dnem wgłębienie w każdej bułce. Do wgłębienia wkładać maliny. Białko jajka roztrzepać widelcem, posmarować nim bułki.

Kruszonka : Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Posypać bułeczki kruszonką, Wkładamy drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 25 minut.  
Bułeczki drożdżowe z malinami
Maliny zostały przebrane opłukane i osączone na sicie
Bułeczki drożdżowe z malinami
Ciasto zagnieciono podzielono na części i zrobione zostało szklanką wgłębienie
Bułeczki drożdżowe z malinami
Do każdego wgłębienia włożono po trzy maliny
Bułeczki drożdżowe z malinami
Bułeczki zostały posmarowane jajkiem i posypane kruszonką oraz upieczone