SUPERPRZEPIS

Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem Więcej zdjęć (3)

Drożdżowe ciasto pachnące cynamonem i malinami- to pyszny letni posiłek.
Takie bułeczki najbardziej cieszą się uznaniem wśród najmłodszych. Do tego szklanka mleka i pyszne śniadanie, deser lub kolacja gotowe:).

Składniki:

Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem

CIASTO:

 

  • Nadzienie:
  • świeże maliny (około 250 gram)

CYNAMONOWY LUKIER

  • ok 2 łyżki mleka,
  • ok ¾ szklanki cukru pudru,
  • cynamon do smaku (ok 1/3 - 0,5 łyżeczki)

Sposób przygotowania:

Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem

ETAP 1

Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem
wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka. Do rozpuszczonych dodajemy łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto, które odchodzić od ręki i garnka odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

ETAP 2

Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem
Na każdą porcje ciasta wykładamy owoce

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Toczymy z niego gruby wałek, który dzielimy na plastry około 1,5 cm (wychodzi około 15 części).
Każdą porcje ciasta spłaszczamy i nakładamy na nią po kilka malin (7-8 sztuk). Brzegi ciasta zawijamy ku górze i sklejamy, zamykając tym samym owoce w środku.

ETAP 3

Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem
Bułeczki smarujemy jajkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia

Uformowane bułeczki układamy miejscem łączenia do dołu na przygotowanej blaszce.

Bułeczki smarujemy jajkiem i pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zrumienienia (180°C).

ETAP 4

Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem
Gotowe bułki studzimy na kratce

Po wyjęciu jeszcze ciepłe smarujemy lukrem. Pozostawiamy na kratce do ostygnięcia.

ETAP 5

Malinowe bułeczki z cynamonowym lukrem
Składniki lukru mieszamy w miseczce

LUKIER: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy do niego cynamon oraz stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty.