Sposób przygotowania:
Malinowe bułeczki z cynamonowym lukremETAP 1
Drożdże rozprowadzamy w połowie letniego mleka. Do rozpuszczonych dodajemy łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto, które odchodzić od ręki i garnka odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
ETAP 2
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Toczymy z niego gruby wałek, który dzielimy na plastry około 1,5 cm (wychodzi około 15 części).
Każdą porcje ciasta spłaszczamy i nakładamy na nią po kilka malin (7-8 sztuk). Brzegi ciasta zawijamy ku górze i sklejamy, zamykając tym samym owoce w środku.
ETAP 3
Uformowane bułeczki układamy miejscem łączenia do dołu na przygotowanej blaszce.
Bułeczki smarujemy jajkiem i pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia. Po tym czasie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut do zrumienienia (180°C).
ETAP 4
Po wyjęciu jeszcze ciepłe smarujemy lukrem. Pozostawiamy na kratce do ostygnięcia.
ETAP 5
LUKIER: Mleko wlewamy na miseczkę. Dodajemy do niego cynamon oraz stopniowo cukier puder. Lukier powinien być dość gęsty.
weronikaS
Magdalena88