sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Bułeczki truskaweczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Efektowne i smaczne bułeczki mleczne. Są truskawkowe nie tylko wizualnie ale i w środku. Dzieci będą nimi zachwycone.

Bułeczki truskaweczki

Składniki:

Bułeczki truskaweczki

Składniki

 

  • dodatkowo
  • ok. 10 truskawek
  • 1 łyżka startych biszkoptów
  • cukier do smaku
  • białko do posmarowania bułek
  • sezam
  • barwnik czerwony i zielony

Sposób przygotowania:

Bułeczki truskaweczki
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru. Mieszamy z 4 łyżkami mąki i odstawiamy na 15 minut.

Masło lub margarynę rozpuszczamy.

Do pozostałej przesianej mąki dodajemy jajko i żółtka, szczyptę soli, resztę cukru i cukier waniliowy. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy ciepłe, rozpuszczone masło (margarynę).

Około dwie łyżki mieszamy z zielonym barwnikiem, pozostałe ciasto z czerwonym. Pozostawiamy w osobnych naczyniach do wyrośnięcia. 

Truskawki kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i zmielonymi biszkoptami.

Czerwone ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Za pomocą foremki wycinamy 16 dużych serc. Na połowie układamy wcześniej przygotowane truskawki. Przykrywamy pozostałym ciastem. Boki możemy delikatnie zlepić. 

Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Z zielonego ciasta wycinamy niewielkie gwiazdki. Nacinamy je z jednej strony i układamy na bułeczkach. Będą imitowały szypułki. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. 

Ja dodatkowo umieściłam jej w silikonowym foremkach w kształcie serca aby nie rozeszły się na boki.