CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Bułeczki z młodą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bułeczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem ciętej trawy cytrynowej i curry. Nadzienie to młoda kapusta z grochem z ogórkiem konserwowym.

Bułeczki z młodą kapustą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczki z młodą kapustą

ciasto

nadzienie

  • młoda kapusta ok. 1 kg
  • 2 cebule
  • 1 spora marchewka
  • połówki żółtego grochu 100 g
  • 4 ziela angielskie
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier odrobina
  • sól ok. 1-2 łyżki
  • pieprz czarny i cytrynowy
  • przyprawa do bigosu 1 łyżeczka
  • małe ogórki korniszony ok 140 g

Sposób przygotowania:

Bułeczki z młodą kapustą
Połówki żółtego grochu namoczyć kilka godzin, przepłukać i gotować do miękkości w świeżej wodzie ok.45 minut.

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i razem z cebulą i marchewką poszatkować.

Wszystko przełożyć do większej miski, suto posypać solą, wygnieść, przykryć i odstawić na ok jedną godzinę.

Potem przełożyć do garnka, zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem ok 15 minut.

Ugotowany groch dodać do kapusty. Doprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.

Przestudzić, odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić.

Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie, przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, ciętą trawę cytrynową, curry, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy długie prostokąty, nakładamy farsz zostawiając wolne boki. Po środku rozkładamy rząd ogórków korniszonów, całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty. Na ozdoby zostawiamy niewielką ilość ciasta, którą wałkujemy bardzo cieniutko i wycinamy ozdoby.

Bułeczki odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i solą.

Pieczemy w 180 C, kilkadziesiąt minut, do przyrumienienia.
Bułeczki z młodą kapustą
Na rozwałkowanym cieście rozkładamy kapustę