SUPERPRZEPIS

Bułki drożdżowe z pieczarkami i cebulką

  • 8
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Bułki drożdżowe z pieczarkami i cebulką Więcej zdjęć (5)

Pyszne, sprężyste i pulchne bułki z pieczarkami i cebulką.

Składniki:

Bułki drożdżowe z pieczarkami i cebulką

 

  • 100 g drożdzy świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 450 ml ciepłej wody
  • 800 g mąki pszennej tortowej (może być trochę więcej, zależy od tego ile maki weźmie ciasto)
  • 3 łyżki mąki razowej orkiszowej
  • oleju pieczarek ( kiedyś robiłam sos i zamroziłam sobie takie pieczarki,do bułek w sam raz )
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • mąka do podsypywania

Sposób przygotowania:

Bułki drożdżowe z pieczarkami i cebulką
Cebulę pokroić w kostkę i zesmażyć na złoty kolor. Dodać pieczarki, wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać rozmaryn. Drożdże pokruszyć do szklanej miski, zasypać cukrem i rozetrzeć. Do drożdży wlać ciepłą wodę, dodać przesianą mąkę, mieszać łyżką, dodac sól kamienną, mąkę orkiszową, pieczarki z cebulą, zagnieść ciasto, na końcu dodać łyżkę oleju. Ciasto powinno być dobrze zagniecione, niezbyt gęste ale takie by dało się uformować kule.



Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce by urosło, naczynie przykryć lnianą ściereczką. Moje ciasto zagniałałam kilkakrotnie i kilkakrotnie wyrastało, ale myślę,że to nie jest konieczne. Z ciasta formować kule i układać je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Mozna sobie pomagać poprzez posypywanie rąk mąką ponieważ ciasto będzie się trochę kleiło. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić by wyrosły. Wyrośnięte posmarować olejem i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika. Moje bułki piekły się przez ok 30 min i mimo tego skórka nie była zbyt brązowa, jednak bułeczki na pewno dobrze wypieczone. Smacznego:)
Bułki drożdżowe z pieczarkami i cebulką
Do ciasta dodajemy pieczarki i przesmażoną cebulkę
Bułki drożdżowe z pieczarkami i cebulką
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Bułki drożdżowe z pieczarkami i cebulką
Z ciasta formujemy, wyrosnięte kule smarujemy olejem
Bułki drożdżowe z pieczarkami i cebulką
Upieczone bułeczki są przepyszne i doskonałe na śniadanie czy kolację