Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Bułki z płatkami orkiszowymi i karobem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bułeczki mają piękny kolor, bo jest w nich bardzo wartościowy dla naszego organizmu karob. Są pulchne , z cudowną chrupiącą skórką. Polecam, pyszne !

Bułki z płatkami orkiszowymi i karobem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki z płatkami orkiszowymi i karobem

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej T 500
  • 1 szklanka mąki pszennej graham T 1850
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka ciemnego cukru
  • 2 łyżki tłustego mleka
  • 1 płaska łyżeczka karobu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 pełna łyżka miękkiego masła roślinnego
  • 1 do 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2-3 łyżki płatków orkiszowych
  • Dodatkowo:
  • mleko do posmarowania bułek
  • płatki orkiszowe do posypania

Sposób przygotowania:

Bułki z płatkami orkiszowymi i karobem
Z drożdży, cukru, mleka i łyżeczki mąki robię gładką pastę i odstawia ją do wyrośnięcia na 15 minut. Mąki wsypuję do miski i dodaję karob, płatki orkiszowe, sól i masło, a także wyrośnięty zaczyn. Dolewam taką ilość wody, by dało się zagnieść elastyczne, niezbyt twarde ciasto. Ciasto przekładam na stolnicę, podsypuję lekko mąką i wyrabiam 5-8 minut, a potem z powrotem do miski. Przykrywam miskę i odstawiam na minimum 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość. Gdy wyrośnie chwilę zagniatam i dzielę na 10 równych części, formuję kulki i ostrym nożem nacinam na krzyż. Bułki układam na blasze wyłożonej papierem i zostawiam do wyrośnięcia na 15 minut (wstawiam zazwyczaj blachę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C.) Smaruję je dokładnie mlekiem gdy wyrosną i posypuję płatkami. Czas pieczenia: 20 minut w temperaturze 220 stopni C.
Bułki z płatkami orkiszowymi i karobem
Z ciasta formuję kulki i nacinam każdą ostrym nożem na krzyż
Bułki z płatkami orkiszowymi i karobem
Gdy bułka trochę podrośnie, smaruję ją mlekiem
Bułki z płatkami orkiszowymi i karobem
i posypuję pysznymi płatkami orkiszowymi
Bułki z płatkami orkiszowymi i karobem
W środku bułki są puszyste i dość ciemne