paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Kluseczki z bułek z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluseczki z czerstwych bułek z bazylią i sosem pieczarkowym

Kluseczki z bułek z sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki z bułek z sosem

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki z bułek z sosem
Czerstwe bułki pokruszyć w rękach lub pokroić i przełożyć do miski. Zalać mlekiem i pozostawić na 15-20 minut. Następnie do bułek wbić jajko oraz dodać bazylię i rozgnieciony czosnek, mąkę i wyrobić jednolite ciasto. Z ciasta formować małe kulki wielkości mirabelek lub małych orzechów włoskich. Gotować przez około 12-15 minut w osolonej wodzie później wycedzić na talerze. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić 3 łyżki masła wrzucić pieczarki i cebule i usmażyć pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z 50 ml wody. Sos gotować aby śmietana się zredukowała doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać kluski i podawać na ciepło.
Kluseczki z bułek z sosem
Czerstwe bułki pokruszyć w rękach lub pokroić i przełożyć do miski. Zalać mlekiem i pozostawić na 15-20 minut. Następnie do bułek wbić jajko oraz dodać bazylię i rozgnieciony czosnek, mąkę i wyrobić jednolite ciasto.
Kluseczki z bułek z sosem
Z ciasta formować małe kulki wielkości mirabelek lub małych orzechów włoskich.
Kluseczki z bułek z sosem
Gotować przez około 12-15 minut w osolonej wodzie później wycedzić na talerze.
Kluseczki z bułek z sosem
Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić 3 łyżki masła wrzucić pieczarki i cebule i usmażyć pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z 50 ml wody.

Tagi:

jajko sosy jajka