Sposób przygotowania:
Kluseczki z bułek z sosem
Czerstwe bułki pokruszyć w rękach lub pokroić i przełożyć do miski. Zalać mlekiem i pozostawić na 15-20 minut. Następnie do bułek wbić jajko oraz dodać bazylię i rozgnieciony czosnek, mąkę i wyrobić jednolite ciasto. Z ciasta formować małe kulki wielkości mirabelek lub małych orzechów włoskich. Gotować przez około 12-15 minut w osolonej wodzie później wycedzić na talerze. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić 3 łyżki masła wrzucić pieczarki i cebule i usmażyć pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z 50 ml wody. Sos gotować aby śmietana się zredukowała doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać kluski i podawać na ciepło.