lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Buły śniadaniowe o smaku czosnku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Postanowiłam za eksperymentować i zrobić buły na śniadanie z ziarnami słonecznika i czosnkiem granulowanym. Całkiem fajne wyszły w smaku, idealnie pasują do sałaty ogórka czy pomidora z plastrem sera czy kiełbaski.

Buły śniadaniowe o smaku czosnku Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Buły śniadaniowe o smaku czosnku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Buły śniadaniowe o smaku czosnku

Krok 1

Do misy wsypujemy przesianą mąkę. W szklance wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy do rozpuszczenia.

Krok 2

Do dołka w mące wlewamy rozpuszczone drożdże, lekko mieszamy by powstała zawiesina, przykrywamy ściereczką na 15 minut by drożdże wyrosły.

Krok 3

Drożdże pracują więc wbijamy jaja, rozpuszczamy masło i dojemy ciepłe lecz nie gorące. Wlewamy resztę ciepłej wody, czosnek granulowany i wyrabiamy ciasto, ręcznie koło 15 minut lub robotem z 10 minut.

Krok 4

Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Krok 5

Odgazowujemy ciasto, wałkujemy je naokoło 2 cm i wycinamy miseczką 8 bułek, będą spore.

Przygotowujemy talerzyk z mokrą ściereczką i kładziemy na niego każdą bułkę na około 30 sekund i przekładamy w miseczkę ze słonecznikiem, a potem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.

Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut.

Skrapiamy wodą buły przed pieczenie i w trakcie pieczenia z 3 trzy.

To efekt końcowy będzie nagrodą dzięki skrapianiu. Idealnie pasują na śniadanie jak i do hamburgerów.

Buły śniadaniowe o smaku czosnku
Do misy wsypujemy przesianą mąkę. W szklance wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy do rozpuszczenia
Buły śniadaniowe o smaku czosnku
Drożdże pracują więc wbijamy jaja o temp pokojowej.
Buły śniadaniowe o smaku czosnku
Rozpuszczamy masło i dojemy ciepłe lecz nie gorące. Wlewamy resztę ciepłej wody
Buły śniadaniowe o smaku czosnku
Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Buły śniadaniowe o smaku czosnku
Odgazowujemy ciasto, wałkujemy je naokoło 2 cm i wycinamy miseczką 8 bułek.
Buły śniadaniowe o smaku czosnku
Przygotowujemy talerzyk z mokrą ściereczką i kładziemy na niego każdą bułkę na około 30 sekund
Buły śniadaniowe o smaku czosnku
Lekko mokra bułeczka trafia do miseczki z ziarnami słonecznika
Buły śniadaniowe o smaku czosnku
Kładziemy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.