SUPERPRZEPIS

Gryczane bułki śniadaniowe

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Gryczane bułki  śniadaniowe Więcej zdjęć (5)

Jako że jestem fanką kaszy, a szczególnie gryczanej to powstały bułki gryczane. W smaku kasza jest wyczuwalna. Bułeczki są bardzo dobre, takie jak lubię zbite i nie nadmuchane.

Składniki:

Gryczane bułki śniadaniowe

 

  • 2 szklanki maki pszennej typ 650

 

 

  • 250 ml kefiru

 

  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • cukier szczypta

 

 

 

  • do posmarowania:

 

 

 

  • mak do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Gryczane bułki śniadaniowe
Do miski wykruszam drożdże dodaję łyżkę mąki pszennej, cukier, i wody letniej tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, kilka łyżek. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kaszę gryczaną miele, przesiewam resztę mąki pszennej i dodaję do zaczynu. Masło rozpuszczam i studzę. Dodaję do mąki, także sól i kefir. Całość wyrabiam dokładnie ręką albo drewnianą łyżką. Ciasto zarobiłam wieczorem i zostawiłam do wyrośnięcia do rana. Po wyrośnięciu podzieliłam je na osiem części i uformowałam kulki. Wyłożyłam je na blaszce na papierze do pieczenia do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarowałam każdą bułkę rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypałam makiem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 200 stopni na około 20 minut góra dół.
Gryczane bułki  śniadaniowe
zaczyn zarobiony odstawiony do wyrośnięcia
Gryczane bułki  śniadaniowe
zaczyn kasza gryczana zmielona mąka pszenna
Gryczane bułki  śniadaniowe
ciasto na bułki zarobione w misce odstawione do wyrośnięcia
Gryczane bułki  śniadaniowe
uformowane bułki na blaszcze na papierze do pieczenia