Sposób przygotowania:
Gryczane bułki śniadaniowe
Do miski wykruszam drożdże dodaję łyżkę mąki pszennej, cukier, i wody letniej tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, kilka łyżek. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kaszę gryczaną miele, przesiewam resztę mąki pszennej i dodaję do zaczynu. Masło rozpuszczam i studzę. Dodaję do mąki, także sól i kefir. Całość wyrabiam dokładnie ręką albo drewnianą łyżką. Ciasto zarobiłam wieczorem i zostawiłam do wyrośnięcia do rana. Po wyrośnięciu podzieliłam je na osiem części i uformowałam kulki. Wyłożyłam je na blaszce na papierze do pieczenia do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarowałam każdą bułkę rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypałam makiem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 200 stopni na około 20 minut góra dół.
zbysiowa
Weronika91
Sweet Coala