Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Buraczany krem z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna kremowa zupa z buraków i jabłek

Buraczany krem z jabłkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buraczany krem z jabłkiem

 

  • ½ kg buraków
  • Cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • Łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki łagodnej pasty paprykowej
  • Ok. ½ łyżeczki cukru
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • Gęsty jogurt naturalny

 

Sposób przygotowania:

Buraczany krem z jabłkiem
Ziemniaki, cebulę, buraki i jabłka po obraniu kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem podgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i smażymy na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pastę paprykową, tymianek i sok z cytryny, mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy bulion i całość gotujemy ok. 30 minut. Jak warzywa będą miękkie, to za pomocą blendera zupę miksujemy na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podajemy z gęstym jogurtem naturalnym.
Buraczany krem z jabłkiem
Warzywa podsmażamy na oliwie w garnku z grubym dnem
Buraczany krem z jabłkiem
Zalewamy bulionem i gotujemy ok 30 minut
Buraczany krem z jabłkiem
Ugotowaną zupę miksujemy blenderem na krem