Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Cannelloni z mięsem i pasztetową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Cannelloni z mięsem świetnie smakuje i zapewnia dużą dawkę kalorii, aby przetrwać chłodne, zimowe dni.

Cannelloni z mięsem i pasztetową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cannelloni z mięsem i pasztetową

 

  • makarona cannelloni - 250 g
  • mięso mielone wieprzowe - 1/2 kg,
  • pasztetowa wieprzowa - 20 dkg,
  • jajko - 1 szt,
  • bułka tarta - 3 łyżki,
  • ser mozzarella - 250 g,
  • cebula mała - 4 szt,
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka,
  • oregano - 1 łyżka,
  • tymianek - 1 łyżka,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • sos pomidorowy typu passata - 1/2 l
  • krem balsamiczny - 3 łyżki
  • ser żółty - 20 dkg

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mięsem i pasztetową
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, pasztetówką i bułką tartą. Dodać starty ser mozzarella i dwie starte na tarce cebule. Doprawić ziołami, posolić i popieprzyć do smaku. Wyrobić na gładką masę. Gotową masą korzystając z małej łyżeczki i paluszków faszerować rurki makaronu. Układać gotowy makaron w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na wierzchy ułożonego makaronu rozłożyć cieniutkie półplasterki cebuli i polać kremem balsamicznym rozcieńczonym w dwóch łyżkach wody. Zalać całe danie pasatą posypać ziołami i zapiekać w temperaturze ok 160 stopni przez 50 minut. Najlepiej aby makaron nie był twardy przykryć naczynie z wierzchu pokrywka lub folia aluminiową. Podawać posypane startym żółtym serem i listkami świeżej bazylii.
Cannelloni z mięsem i pasztetową
Mięso mielone wymieszane z jajkiem, bułką i pasztetówką dodatkowo wzbogacić serem, cebulą i ziołami.
Cannelloni z mięsem i pasztetową
Gotowy farsz upychać łyżeczka i palcami w makaronowych rurkach.
Cannelloni z mięsem i pasztetową
Ułożone w naczyniu żaroodpornym rurki posypać półplasterkami cebuli i polać kremem balsamicznym.
Cannelloni z mięsem i pasztetową
Całość dania zalać passatą pomidorową, posypać ziołami zapiekać.