zozolek

zozolek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 35]

Cannelloni z mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Cannelloni z mięsem i warzywami to idealne danie na obiad. Zobacz przepis.

Cannelloni z mięsem i warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cannelloni z mięsem i warzywami

 

  • makaron Cannelloni ok. 20 rurek
  • 0,5 kilograma mięsa mielonego (ja daję wieprzowe z łopatki)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe marchewki
  • 2 cebule
  • łyżeczka bazylii suszonej
  • sól
  • pieprz
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 2 szklanki sosu z pomidorów (zmiksowane pomidory ok. 6 sztuk)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki groszku konserwowego
  • 3 łyżki ryżu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mięsem i warzywami

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Marchewki w plastry.


Obrać pomidory, udusić na małym ogniu dodając przetarty czosnek, bazylię, szczyptę soli i pieprzu - wszystko zmiksować.


Pokrojone produkty podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone, groszek, ryż i pół szklanki sosu pomidorowego. Dusić przez 15 minut. 


Letni farsz wkładać do makaronowych rurek (robię to małą łyżeczką) i układać w prostokątnej formie (ja mam taką formę, która na szerokość jest taka sama jak makaron). Na makaron nakładać plastry żółtego sera. Wszystko zalać połową pozostałego sosu pomidorowego. Identycznie postąpić przy 2 warstwie.


Danie wymaga pieczenia w 180 stopniach przez 50-55 minut.


 






Cannelloni z mięsem i warzywami
Podsmażanie cebuli. Zdjęcie: zozolek
Cannelloni z mięsem i warzywami
Farsz do Cannelloni. Zdjęcie: zozolek
Cannelloni z mięsem i warzywami
Cannelloni po upieczeniu. Zdjęcie: zozolek