kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Cappuccino o smaku czekolady

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rozkosz dla podniebienia i pyszność doskonała.

Cappuccino o smaku czekolady Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cappuccino o smaku czekolady

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2szkl. cukru
  • 1/2szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem cappuccino:
  • 2szkl. mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek cappuccino o smaku czekoladowym
  • 3 żółtka
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • Bita śmietana:
  • 1 litr śmietany 30%
  • 1/2szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody
  • Dodatkowo:
  • 1 opakowanie ciastek biszkoptowych
  • 2 opakowania ciastek herbatników
  • 6 łyżek cappuccino czekoladowego
  • czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Cappuccino o smaku czekolady
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy na puch wylewamy na blaszkę i pieczemy 25min. w temp. 175*C. Krem cappuccino: Odlać 1/2szkl. mleka i rozmieszać w nim obie mąki, cappuccino i cukier. Resztę mleka zagotować i na gotujące wlać wymieszane składniki. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia by masa zgęstniała. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Miękką margarynę utrzeć z żółtkami i dodawać do zimnej masy budyniowej. Utrzeć na puch. Zrobić napar z cappuccino tzn.6 łyżek cappuccino zalać 2szkl. wrzątku i wystudzić. Przelać na miseczkę lub talerz głęboki i moczyć w tym ciastka biszkoptowe. Biszkopt nasączyć naparem cappuccino i wyłożyć połowę kremu. Na krem układać moczone biszkopty, wyłożyć resztę kremu i wyrównać . Na krem układamy ciastka herbatniki. Bita śmietana: Śmietanę mocno chłodzimy i ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wykładamy na herbatniki. Posypujemy tartą czekoladą i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Cappuccino o smaku czekolady
Upieczony biszkopt nie może być zbyt wysoki bo ciasto będzie suche.
Cappuccino o smaku czekolady
Ucieranie kremu cappuccino o smaku czekolady.
Cappuccino o smaku czekolady
Układanie moczonych biszkoptów na kremie.
Cappuccino o smaku czekolady
Gotowe ciasto cappuccino posypane wiórkami czekolady.