Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Chilii con carne wg Buni :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Podobno na upały najlepsza jest kuchnia meksykańska .No to sprawdzimy .Klasyka w mojej interpretacji.

Chilii con carne wg Buni :

Składniki:

Chilii con carne wg Buni :

 

  • 25 dag mielonej wołowiny ( jak kupuję tatarowe bo chude i ładnie zmielone )
  • 2 czerwone cebule
  • 1 puszka pomidorów pelati ( bez skórki w soku )
  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
  • 1 papryczka chilii ( może być suszona )
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu wołowego ( może być z kostki )
  • 4 łyżki oleju
  • 2 kostki dobrej gorzkiej czekolady ( dałam Lindl )
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • papryka mielona słodka
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Chilii con carne wg Buni :
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić bardzo drobno pokrojoną cebulę i smażyć aż się zeszkli i zmięknie. Dodać rozdrobnione mięso i czosnek .Smażyć mieszając aż się zrumieni i zbrązowieje ( ok 20 minut ) . Wlać 3 szklanki bulionu wołowego., dodać papryczki chilii . Dusić następne 40 minut. Dołożyć paprykę, pomidory, fasolę , czekoladę , po szczypcie papryki, pieprzu, cukru. Dusić jeszcze 30 minut odkryte tak by potrawa nabrała odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku .
Podawać z ryżem udekorowane listkami natki pietruszki ( lub innych ziół ).