SUPERPRZEPIS

Chilli con carne pod ciastem kukurydzianym

  • 1
  • wjosna
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Chilli con carne pod ciastem kukurydzianym Więcej zdjęć (5)

Chilli con carne inspirowane przepisem Jamiego Olivera. Postanowiłam je dodatkowo zapiec pod ciastem kukurydzianym.

Składniki:

Chilli con carne pod ciastem kukurydzianym

 

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy
  • po 1 łyżeczce mielonego kminku rzymskiego, słodkiej i ostrej papryki
  • ½ łyżeczki tabasco
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • 2 puszki krojonych pomidorów w zalewie
  • 2 puszki czerwonej fasoli

 

  • na wierzch:
  • 1 jajko,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 50 ml wody
  • ½ szklanki mąki,
  • ¾ szklanki kaszki kukurydzianej,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Chilli con carne pod ciastem kukurydzianym
Podsmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach dodać posiekany czosnek, chwile podsmażyć, wsypać przyprawy. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę, smażyć 3 minuty, dodać mięso – smażyć kolejne 10 minut. Zalać wszystko pomidorami i dusić 30 minut. Po tym czasie dodać odsączoną fasolę i gotować kolejne 15 minut.

Chilli con carne wyłożyć w formie do zapiekania. W jednej misce roztrzepać jajko z jogurtem i wodą a w drugiej wymieszać suche składniki. Dodać morke składniki do suchych, wymieszać. Wyłożyć msę kukurydzianą na wierzch formy z mięsem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.
Chilli con carne pod ciastem kukurydzianym
Udusić mięso z przyprawami, warzywami i fasolą
Chilli con carne pod ciastem kukurydzianym
W misce wymieszać składniki na kukurydziany wierzch
Chilli con carne pod ciastem kukurydzianym
W naczyniu do zapiekania wyłożyć mięso a na nim rozprowadzić warstwę kukurydzianią
Chilli con carne pod ciastem kukurydzianym
Mięso z masą kukurydzianą piec przez 30 minut