Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Chińskie danie zcukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Danie smaczne, kolorowe i sycące.

Chińskie danie zcukinią

Składniki:

Chińskie danie zcukinią

 

  • 200 g- ryż ugotowany,
  • 300 g- karczek bez kości,
  • 2 szt- cukinia młoda,
  • 3 szt- marchew,
  • 3 szt- cebula,
  • 2 szt- papryka czerwona,
  • 50 ml- sos sojowy,
  • 150 ml- sos słodko- kwaśny,
  • 5 szt- ząbek czosnku,
  • 1 szczypta imbir mielony,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Chińskie danie zcukinią
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony drobno czosnek, podsmażyć a potem dołożyć mięso. Polać łyżką sosu sojowego i doprawić imbirem. Smażyć mieszając aż będzie prawie gotowe. Przesypać do innego naczynia. W tym samy woku usmażyć warzywa: na rozgrzany olej ponownie wrzucić posiekany ząbek czosnku, potem marchewkę, parę minut po marchewce paprykę i cebulę. Doprawić przyprawami i sosem sojowym. Od czasu do czasu mieszać. W tym czasie przygotować cukinię. Umyć i pokroić w kostkę razem ze skórą... Dodać do warzyw cukinię i dusić kilka minut pod przykryciem aż zmięknie. Na koniec połączyć warzywa z mięsem i smażyć kilka minut razem- nie za długo, aby warzywa nadal były al dente. Dolać sos słodko- kwaśny, doprawić do smaku. Podawać z ryżem, można wymieszać razem albo podawać osobno.