Aleksandra Niparko

Aleksandra Niparko

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Chleb bez mąki- 100% ziarno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dziś chcę Was zaprosić na 100% ziarnisty chleb bez grama mąki. Ciężki ale dość delikatny w swej strukturze. Idealny jako dodatek do sałatek czy kanapeczek.

Chleb bez mąki- 100% ziarno

Składniki:

Chleb bez mąki- 100% ziarno

 

Sposób przygotowania:

Chleb bez mąki- 100% ziarno
Składniki suche dokładnie odmierzyć i wymieszać w misce. Jaja zmiksować z maślanką i solą. Do suchych składników dodać mieszaniną jajeczną i wymieszać.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto na chleb. Wyrównać wierzch, aby po upieczeniu chleb ładnie sie prezentował.

Piec około 1 h w nagrzanym piekarniku (180-200 st ). Po wyciągnięciu zmoczyć wierzch chleba wodą i pozostawić do ostygnięcia minimum 30 minut.  





Tagi:

pieczywo chleb