Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb ukraiński na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Chlebek z rodzaju cięższych, ale miękki, wilgotny i sycący! Mąż już nie cieszy się gdy piekę drożdżowe lekkie chlebki, woli konkretny kawałek zakwasowca do pracy ;)

Chleb ukraiński na zakwasie

Składniki:

Chleb ukraiński na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb ukraiński na zakwasie
Zaczyn: zmieszać składniki, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce (postawiłam przy kaloryferze). Następnie dodać do zaczynu wodę, mąki zmieszać z solą, dodać zaczyn i zagnieść ciasto. Przykryć misę ściereczką, odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie odgazować, przełożyć do długiej keksówki, przykryć ściereczką. Gdy wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 20 minut, następnie obniżyć do 200 i piec kolejne 20-25 minut. Wystudzić na kratce.