Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Chlebki z kaszy i ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis dla odchudzających się i nie tylko, dla tych co mają podwyższony cukier i dla tych którzy poszukuję alternatywy do zwykłego białego chleba.

Chlebki z kaszy i ryżu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebki z kaszy i ryżu

Na masę

Sposób przygotowania:

Chlebki z kaszy i ryżu
Ryż jak i kaszę jaglaną wsyp do jednego garnka. Dodaj sól, liść laurowy oraz zioła jakie lubisz. Zalej wodą i gotuj około 15 -20 minut pod przykryciem, aż woda się wchłonie. Po tym czasie odczekaj jeszcze 15 minut, dodaj otręby i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj pół szklanki wody, masa powinna być wilgotna.

Odczekaj, aż masa przestygnie, uformuj mokrymi rękoma chlebki , ułóż na papierze do pieczenia i piecz 50 minut w 250° C góra- dół.

Chlebki się delikatnie zrumienią. Pozostaw do stygnięcia. Skórka na drugi dzień staje się miękka. Przechowuj w lodówce.
Chlebki z kaszy i ryżu
Obie kasze razem z przyprawami zalej wodą
Chlebki z kaszy i ryżu
Gotuj około 15 -20 minut aż wchłonie się woda
Chlebki z kaszy i ryżu
Dodaj do masy otręby , dokładnie wymieszaj
Chlebki z kaszy i ryżu
Uformuj chlebki i piecz 50 minut w 250° C do zrumienienia