Elexis

Elexis

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Choinki z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Choinki z kapustą i pieczarkami z ciasta francuskiego - idealne na obiad i na przystawkę!

Choinki z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Choinki z kapustą i pieczarkami

 

  • Farsz:
  • 1/2 kg pieczarek ( z czego kilka pieczarek odkładamy do sosu)
  • około 50 gram kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

 

 

  • Dodatkowo:
  • ciasto francuskie

 

Sposób przygotowania:

Choinki z kapustą i pieczarkami
Zaczynamy od farszu. Cebulkę drobno kroimy i przysmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do cebuli, smażymy aż przestaną być surowe. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną drobno kapustę kiszoną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz, gdy ostygnie, wkładamy do ciasta francuskiego i lepimy z niego stożki. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 15-20 minut. Do sosu pieczarki kroimy w dużą kostkę i przysmażamy na patelni. Dodajemy pokrojoną paprykę, smażymy aż będzie miękka. Doprawiamy do smaku i zagęszczamy wodą z mąką. Upieczone choinki podajemy z sosem. Smacznego!
Choinki z kapustą i pieczarkami
Pieczarki do farszu powinny być pokrojone bardzo drobno
Choinki z kapustą i pieczarkami
Do sosu pieczarki nie muszą być pokrojone w małą kostkę, wystarczy je przekroić na cztery części
Choinki z kapustą i pieczarkami
Farsz zawijamy w cieście francuskim na kształt stożka lub kulek