Beatka983

Beatka983

Kucharz
[Przepisów: 7]

Ciastka czekoladowo-orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne do fiklżanki kawy

Ciastka czekoladowo-orzechowe

Składniki:

Ciastka czekoladowo-orzechowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • aromat waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • posiekana czekolada i orzechy

Sposób przygotowania:

Ciastka czekoladowo-orzechowe
Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko i kilka kropli aromatu, ucieraj aż składniki się połączą. Dodawaj po łyżce suche składniki mieszając mikserem na różnych obrotach. Wsyp czekoladę i orzechy. Wymieszaj i włóż do lodówki na 30 minut. Z ciasta uformuj wałek, pokrój w plasterki (5-7 mm). Ciastka obtocz w cukrze pudrze i ułuż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 8-10 minut w temperaturze 160* C.