marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciastka korzenne z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na kruche ciasto wyrobić, zagnieść i schłodzić 30 min.Rozwałkować, wykrawać kształty.Piec 15 m.

Ciastka korzenne z migdałami

Składniki:

Ciastka korzenne z migdałami

 

  • 400 g.mąki pszennej luksusowej,
  • kostka margaryny"Palma" lub "Kasia",
  • szklanka cukru,
  • 4 żółtka,
  • cukier waniliowy,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • przyprawa korzenna do pierników,
  • 100 g. płatków migdałowych,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do blachy.

Sposób przygotowania:

Ciastka korzenne z migdałami
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną na wiórki. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietankę, przyprawę korzenną, płatki migdałowe oraz cynamon. Wyrobić i zagnieść. Zapakować do woreczka i schłodzić 30 min. w lodówce. Rozwałkować i kroić radełkiem kształty lub specjalnym wałkiem z wygrawerowanymi wzorami. Natłuścić blachę, wyłożyć pergaminem. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, ułożyć ciastka na blasze. Wstawić na 15 min. do gorącego piekarnika, nastawić minutnik. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i zsunąć ciastka na tacę lub na talerz płaski i jeść.