Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Ciasto agrestowe z bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto z bezą to szybki wypiek dla niespodziewanych gości.

Ciasto agrestowe z bezą

Składniki:

Ciasto agrestowe z bezą

 

  • 1`kg agrestu
  • 35 dkg cukru
  • 20 dkg mąki
  • 3 jajka
  • 1 lyżeczka cukru waniliowego
  • 2 lyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dkg masla
  • 5 lyżek mleka
  • sól
  • 1 lyżka tluszczu do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto agrestowe z bezą
Białka oddzielić od żółtek. Żóltka utrzeć z 3 łyżkami gorącej wody na puszystą masę, dosypując powoli 15 dkg cukru i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić, ostudzić i dodać razem z mlekiem i mąką do żółtek. Ciasto rozsmarować na blasze wcześniej wysmarowanej tłuszczem, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. W tym czasie umyć agrest, dobrze osączyć i oderwać ogonki i szypułki. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dosypując powoli resztę cukru. Następnie do piany dodać agrest. Pianę z agrestem rozsmarować na cieście i zapiekać kolejne 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 150 st.C. Ostudzone ciasto pokroić i podawać na stół.

Tagi:

jajko jajka