gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Ciasto cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo dobry i pracochłonny placek. Smakował całej rodzinie. Co prawda trzeba się przy nim napracować, ale warto.

Ciasto cappuccino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto cappuccino

 

  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki kawy CAPPUCINO waniliowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT KAKAOWY
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA
  • 1/2 l mleka
  • 1 1/2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 margaryna
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • kieliszek spirytusu
  • POLEWA
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • DODATKOWO
  • galaretka cytrynowa, truskawkowa, agrestowa,
  • kokos do ozdoby
  • parę pomadek ptasiego mleczka

Sposób przygotowania:

Ciasto cappuccino
BISZKOPT CAPPUCINO Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę zmieszać z kawą oraz z proszkiem do pieczenia i łyżką wmieszać do jajek, wylać do formy i piec około 25-30 min w 180 st. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko zamiast CAPPUCINO dodać kakao. Zimny placek CAPPUCINO przekroić na pół. MASA: W odrobinie zimnego mleka rozpuścić obie mąki, żółtka, oraz cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać rozpuszczone mąki z żółtkami, ciągle mieszając, zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem dodając stopniowo zimny budyń, utrzeć na pulchną masę. Dodając na koniec kieliszek spirytusu. Galaretki każdą z osobna ugotować w nie całej szklance wody, przelać na talerze , twardą pokroić w kostkę. POLEWA: Wszystkie składniki włożyć do rondla, ciągle mieszając, zagotować. Odstawić do wystygnięcia. SKŁADANIE: biszkopt cappucino- masa z dodatkami- biszkopt ciemny- masa z dodatkami- biszkopt cappucino- dekoracja
Ciasto cappuccino
Na sam poczatek przygotować masę na ciasto
Ciasto cappuccino
Następnie przygotować masę na placek ciemny
Ciasto cappuccino
Przygotować bazę pod masę budyniową, wymieszać z margaryną
Ciasto cappuccino
Masą przełożyć ciasta, na masę dać dekoracyjnie galaretki i ptasie mleczko. Udekorować wg uznania