Ciasto czekoladowe

Czekoladowe « poprzedni | następny »
Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
Przepisy: 96
zdjęcia: 1 z 1
Ciasto czekoladowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszne ciasto czekoladowe, "lżejsze" od tortu ponieważ jest bez kremu, ale równie apetyczne i pyszne!


trudność: średnie
czas:
ilość porcji: 12

Ciasto czekoladowe - SKŁADNIKI:

  • 250 g cukru
  • 300g mąki
  • 250ml mleka
  • 150ml oleju
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki dowolnego dżemu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mocnej kawy (bez fusów)
  • 120ml amaretto
  • 1 mały słoik kwaskowatej marmolady lub dżemu (tutaj marmolada z mirabelek)
  • 100g czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mleka
  • olej
  • bułka tarta

Ciasto czekoladowe - PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto, czyli 250 g cukru, 300g mąki, 250ml mleka, 150ml oleju, 1 jajo, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki dowolnego dżemu, 2 łyżeczki cynamonu oraz 2 łyżki kakao, wrzucamy do dużej misy i traktujemy mikserem kilka minut aż wszystko połączy się w niezbyt gęstą, gładką masę. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy delikatnie olejem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku elektrycznym 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze 140 (sto czterdzieści) stopni na najniższym poziomie z termoobiegiem. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika czekamy aż dobrze wystygnie i kroimy na 3 placki. Robimy poncz: ostudzoną kawę bez fusów mieszamy z amaretto. Pierwszy placek nasączamy 1/3 ponczu oraz smarujemy połową marmolady, kładziemy na wierzchu drugi placek i robimy dokładnie to samo. Na samym wierzchu kładziemy trzeci placek i nasączamy pozostałym ponczem. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową: wkładamy czekoladę, masło i 4 łyżki mleka do rondelka, rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Zawartość rondelka wylewamy na wierzch ciasta i delikatnie rozsmarowujemy. Ciasto jest gotowe do spożycia jak tylko polewa stężeje.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto czekoladowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Czekoladowe
Tort z musem czekoladowym i gruszkami Kostka czekoladowo-kawowa Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami
Kakaowe ciasto z bitą śmietaną Klasyczna wuzetka przełożona porzeczkowym dżemem  Ciasto czekoladowe z rodzynkami
Bajaderki Moniki Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami Tort urodzinowy-czekoladowy
Czekoladowe ciasto Ciasto czekoladowe Ciasto kakaowe z borówkami i kuskusem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane