Ciasto czekoladowe

Czekoladowe « poprzedni | następny »
Renia_Kawa

Mistrz Kuchni
Przepisy: 96
zdjęcia: 1 z 1
Ciasto czekoladowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszne ciasto czekoladowe, "lżejsze" od tortu ponieważ jest bez kremu, ale równie apetyczne i pyszne!


trudność: średnie
czas:
ilość porcji: 12

Ciasto czekoladowe - SKŁADNIKI:

  • 250 g cukru
  • 300g mąki
  • 250ml mleka
  • 150ml oleju
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki dowolnego dżemu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mocnej kawy (bez fusów)
  • 120ml amaretto
  • 1 mały słoik kwaskowatej marmolady lub dżemu (tutaj marmolada z mirabelek)
  • 100g czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mleka
  • olej
  • bułka tarta

Ciasto czekoladowe - PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto, czyli 250 g cukru, 300g mąki, 250ml mleka, 150ml oleju, 1 jajo, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki dowolnego dżemu, 2 łyżeczki cynamonu oraz 2 łyżki kakao, wrzucamy do dużej misy i traktujemy mikserem kilka minut aż wszystko połączy się w niezbyt gęstą, gładką masę. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy delikatnie olejem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku elektrycznym 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze 140 (sto czterdzieści) stopni na najniższym poziomie z termoobiegiem. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika czekamy aż dobrze wystygnie i kroimy na 3 placki. Robimy poncz: ostudzoną kawę bez fusów mieszamy z amaretto. Pierwszy placek nasączamy 1/3 ponczu oraz smarujemy połową marmolady, kładziemy na wierzchu drugi placek i robimy dokładnie to samo. Na samym wierzchu kładziemy trzeci placek i nasączamy pozostałym ponczem. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową: wkładamy czekoladę, masło i 4 łyżki mleka do rondelka, rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Zawartość rondelka wylewamy na wierzch ciasta i delikatnie rozsmarowujemy. Ciasto jest gotowe do spożycia jak tylko polewa stężeje.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto czekoladowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Czekoladowe
Tarta czekoladowo wiśniowa Murzynek na kompocie Krajanka czekoladowa z migdałami
Ciasto Kopiec Kreta Czekoladowa Pavlova z winogronami Piramida śmietanowo-kakaowa
Ciasto mocno czekoladowe Ciasto z sosem ze śliwek kalifornijskich Czekoladowe ciasto z burakiem
Ciasto czekoladowe z kremem serowym i porzeczkami Murzynek z powidłami Ciasto mocno czekoladowe

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane