Ciasto drożdżowe-orkiszowe

Drożdżowe « poprzedni | następny »
suri29 - Przepis na: Ciasto drożdżowe-orkiszowe offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 223
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto drożdżowe-orkiszowe
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Ciasto drożdżowe na mące orkiszowej.


trudność: łatwe
czas:

Ciasto drożdżowe-orkiszowe - SKŁADNIKI:

Ciasto drożdżowe-orkiszowe - PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy zaczyn z drożdży: do szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru dodajemy drożdże, mieszamy odstawiamy na ok 5 min do wyrośnięcia. W tym czasie jajka ubijamy z cukrem na białą masę, dodajemy zaczyn z drożdży i mąkę, chwilę wyrabiamy ciasto ręką, następnie dodajemy roztopione masło i oprószone mąką rodzynki. Całość wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od ręki, odstawiamy na ok 30 min a ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na blachę posmarowaną tłuszczem i wysypaną płatkami owsianymi, wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 45 min w tem 160-170oC, aż się zarumieni.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto drożdżowe-orkiszowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Drożdżowe
Drożdżówki z dżemem jagodowym Ciasto drożdżowe ze śliwkami Drożdżowiec ze śliwkami
Dyniowa drożdżówka z kruszonką Rogaliki drożdżowe z marmoladą truskawkową Drożdżówki z dyniowym nadzieniem
Jabłecznik na drożdżowym spodzie Strucla makowo-orzechowa Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Drożdżowiec z jabłkami i serkiem Drożdżowy placek ze śliwkami i wiórkami kokosowymi Ciasto śliwkowe

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane