akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto Eton Mess z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Eton mess to deser pochodzenia angielskiego składający się, z mieszaniny śmietany, truskawek i pokruszonych bez. Ja postanowiłam z tego pysznego deseru zrobić ciasto :) I wyszło :D Wysokie, wilgotne, nie za słodkie. Polecam!

Ciasto Eton Mess z rabarbarem

Składniki:

Ciasto Eton Mess z rabarbarem

Biszkopt jasny (składniki 3x)

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • ½ szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szkl. mąki pszennej

 

Krem truskawkowo- rabarbarowy

 

Dodatkowo

  • 24 małych bezików
  • kilka pokruszonych bez
  • dżem truskawkowy

Sposób przygotowania:

Ciasto Eton Mess z rabarbarem

Biszkopt jasny

Białka ubić na sztywno, dodawać cukier, miksować. Następnie dodać żółtka, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przelać do formy o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 15-20 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W ten sam sposób upiec jeszcze 2 biszkopty.

Krem truskawkowo- rabarbarowy

Rabarbar obrać, pokroić w kosteczkę. Umieścić w garnuszku razem z truskawkami i cukrem. Zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut, do powstania niezbyt gęstego dżemu. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać ostudzony dżemik, zmiksować. Do żelatyny dodać troszkę kremu i wymieszać (dzięki temu krem się nie zważy) Następnie całą żelatynę wlewać ciurkiem do kremu, cały czas miksując. Gotowy krem schłodzić do lekkiego stężenia.

Składanie ciasta

I biszkopt wysmarować dżemem, a następnie kremem i posypać pokruszonymi bezami. Przykryć II biszkoptem, ponownie wysmarować dżemem, kremem i posypać bezami. Na wierzchu umieścić ostatni biszkopt i udekorować go resztą kremu oraz bezikami. Schłodzić do stężenia. Smacznego!