Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2431]

Ciasto kukurydziane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto kukurydziane to świetna alternatywa dla tradycyjnych ciast.

Ciasto kukurydziane

Składniki:

Ciasto kukurydziane

Sposób przygotowania:

Ciasto kukurydziane

Do garnka wlać mleko, zagotować, wsypać mąkę i ciągle mieszając chwilę gotować, następnie ostudzić. Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, włożyć do miski. Dodać jajka, cukier puder i proszek do pieczenia, wszystko razem utrzeć. Połączyć z ugotowaną mąką, wlać aromat i dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do formy, wysmarowanej tłuszczem, do drugiej połowy dodać 2 łyżki kakao i wymieszać. Wylać ciasto ciemne na jasne. Piec w 170 st około 40 minut.