Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto miodowo-piernikowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto miodowe jest smaczne, tanie i łatwe do zrobienia.

Ciasto miodowo-piernikowe

Składniki:

Ciasto miodowo-piernikowe

 

  • 4 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek miodu
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/3 szkl mleka
  • 1 przyprawa do pierników
  • 1/2 powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 polewa kakaowa gotowa

 

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowo-piernikowe
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wsypać cukier puder, cukier waniliowy, przyprawę do pierników, jajka, dodać sok z cytryny oraz mleko wymieszane z sodą, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować i upiec 3 placki. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Powidła śliwkowe wymieszać z kakao. Upieczone placki przełożyć powidłami z kakao, polać polewą czekoladową, ozdobić według uznania.