agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ciasto wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wiśniowy zawrót głowy pyszne ciasto idealne na każdą okazję

Ciasto wiśniowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto wiśniowe

 

  • polewa czekoladowa 1 opakowanie
  • jaja 10 szt
  • sól 1 szczypta
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • mąka tortowa 2,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • kakao 2 łyżki
  • dżem wiśniowy 1 opakowanie
  • kisiel wiśniowy 1 opak
  • woda 3/4 szklanki
  • śmietana 30% 2 szklanki
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • wiśnie drylowane 2 szklanki

Sposób przygotowania:

Ciasto wiśniowe
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki do ciasta. Jajka sparzyć wrzątkiem . Mąkę przesiać na drobnym sicie. Z jajek należy białka oddzielić od żółtek, same białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę do momentu aż masa zrobi się jasna. Połączyć pianę z utartymi żółtkami. Mąkę ziemniaczaną połączyć z mąka tortową oraz z proszkiem do pieczenia. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia do ciasta. Wymieszać składniki łyżką. Podzielić ciasto biszkoptowe na dwie części. Do 1/3 ciasta dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć ciasta biszkoptowe na blaszki wyścielone na dnie papierem do pieczenia. Piec biszkopty w temperaturze około 200 stopni C przez około 50-60 minut. Gorącego ciasta nie wyjmować z piekarnika, uchylić piekarnik i pozostawić w nim do wystygnięcia. Następnie przekroić biszkopt jasny na dwie części, biszkopt ciemny z kakao pozostawić w całości. Ciemny biszkopt położyć na dnie blaszki, posmarować biszkopt dżemem wiśniowym, położyć przekrojony na pół biszkopt biały- 1 płat, posmarować dżemem wiśniowym, ułożyć kolejny biszkopt biały- 2 płat. Rozpuścić w wodzie kisiel wiśniowy, ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, ostudzić i dodać do niego ubitą na sztywno śmietankę z cukrem pudrem, dodać drylowane wiśnie ze słoiczka. Całość razem ubić na jednolitą masę, wyłożyć masę na ciasto. Udekorować polewą czekoladową wykonaną według przepisu podanego na opakowaniu. Możne dekorować wedle własnego uznania. Schłodzić ciasto i porcjować na talerze.
Ciasto wiśniowe
Wiśniowy