basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Ciasto z agrestem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest bardzo dobre i teraz na czasie.

Ciasto z agrestem

Składniki:

Ciasto z agrestem

 

  • mąka pszenna 3,5 szklanki
  • jajka 6 szt
  • cukier puder 3 łyżki
  • masło śmietankowe 20 dkg
  • sól 1 szczypta
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • agrest 1,5kg
  • budyń waniliowy 1 szt
  • cukier kryształ 4 łyżki
  • kisiel cytrynowy 1 szt

Sposób przygotowania:

Ciasto z agrestem
Na stolnice wysypuje mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól,cukier puder, dodaje masło, mieszam do połączenia się składników.Następnie dodaję żółtka, zarabiam szybko ciasto.Jeśli ciasto jest zbyt twarde, można dodać 2 łyżki śmietany gęstej. Połowę ciasta rozkładam na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, a drugą część wkładam do zamrażarki na około 1 godzinę.Agrest obieram,płuczę,podlewam bardzo małą ilością wody,dodaję 2 łyżki cukru kryształu,gotuję.Gdy agrest zaczyna się rozpadać podczas gotowania, dodaję rozrobiony w małej ilości wody budyń,zagotowuję i odstawiam by wystygł.Zimny agrest ugotowany wykładam na ciasto. Białka pozostałe od żółtek ubijam z 2 łyżkami cukru kryształu na sztywno,dodając kisiel cytrynowy. Ubite białka wykładam na agrest.Ciasto wyjęte z zamrażarki trę na tarle na białka.Ciasto piekę około 70 minut w 170 stopniach. Życzę smacznego.

Tagi:

jajko jajka