Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto ze śliwkami, kremem i bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W taki sam sposób można upiec ciasto z jabłkami.

Ciasto ze śliwkami, kremem i bezą

Składniki:

Ciasto ze śliwkami, kremem i bezą

 

  • 1,5 szkl mąki krupczatki
  • 15 dag masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 paczka małej bezy
  • 1 gotowy blat biszkoptowy
  • KREM
  • 1,5szkl mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 20 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki spirytusu

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami, kremem i bezą
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z miękkim masłem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę, żółtka i zagnieść kruche ciasto. Odłożyć na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować, włożyć na przygotowaną blaszkę, posypać bułką tartą, ułożyć wydrążone śliwki skórką w dół. Włożyć do nagranego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut. Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń i spirytus. Na wystudzone ciasto wyłożyć połowę kremu, przykryć blatem biszkoptowym, posmarować pozostałym kremem i ozdobić małymi bezikami.

Tagi:

tarta beza bezy