mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Cielęcina z porem w sosie winnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Cielęcina w ciekawej odsłonie

Cielęcina z porem w sosie winnym

Składniki:

Cielęcina z porem w sosie winnym

 

  • 4 grube plastry giczy cielęcej
  • 1 duży por
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 łyżki masła
  • 2 średnie cebule
  • 3 łyżki mąki
  • 1 i 1/4szkl białego wina
  • 1 i 1/4szkl bulionu cielęcego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka starta z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Cielęcina z porem w sosie winnym
Cebule obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w krążki. Pora oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w krążki. Na szerokiej patelin rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić cebule i por, smażyć na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie. Na dużym talerzu wymieszać mąkę, doprawić solą i pieprzem. Cielęcinę obtoczyć w mące. Mięso ułożyć na patelni z warzywami, zwiększyć płomień i smażyć z obu stron na brązowo. Patelnię zdjąć z ognia i odczekać aż troszkę przestygnie. Wlać bulion i wino, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 1 i 1/4 godziny aż cielęcina będzie miękka. Czosnek obrać, opłukać i posiekać. W miseczce połączyć natkę, czosnek i skórkę z cytryny. Cielęcinę wyłożyć na półmisek, odparować z sosu warzywnego nadmiar wody, zagotować. Sosem polać mięso, posypać natką z przyprawami i podawać. Smacznego!

Tagi:

mięso danie pory