Gosia86

Gosia86

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Coxinha de galinha

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

COXINHA DE GALINHA to pierożki pochodzące z Brazyli, zrobione z ciasna na bazie rosołu i farszem z kurczaka i serka śmietankowego, do których idealnie pasuje mieszanka warzywna.

Coxinha de galinha

Składniki:

Coxinha de galinha

 

  • Pierś z kurczaka 1 sztuki
  • Masło 1 łyżka
  • Mąka 1,5 szklanki
  • Cebula 0.5 sztuki
  • Bulion drobiowy 2 kostki
  • Jajko 1 sztuka
  • Czosnek 1 ząbki
  • Ser topiony inny 100 gram
  • Mieszanka meksykańska Hortex
  • Bułka tarta
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Coxinha de galinha
1. Ząbek czosnku należy rozgnieść, a cebulę pokroić w plastry, które następnie wraz z kurczakiem, masłem i kostką bulionową należy wrzucić do garnka z wodą i gotować aż mięso będzie miękkie. 2. Gotowe piersi należy pokroić w drobne kostki. 3. Z bulionu należy odcedzić 1,5 szklanki do których dodać mąkę, a następnie mieszając chwilę zagotować. Odstawić do wystygnięcia. 4. Do ciasta dodać żółtko (białko odstawić do panierki) i zagniatać. Po rozwałkowaniu ciasta wyciąć szklanką kółka, na które należy nałożyć mięso z kawałkiem serka i zlepić w pierożki. 5. Gotowe pierożki zamoczyć w pozostały białku i panierować w bułce tartej i usmażyć na głębokim oleju do zarumienienia z każdej strony. 6. Usmażone pierożki podawać z dodatkiem warzyw Mieszanki Meksykańskiej Hortex