mummyinthekitchen

mummyinthekitchen

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Cytrynowe spaghetti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa aromatyczna, pyszna, w azjatyckim klimacie.

Cytrynowe spaghetti

Składniki:

Cytrynowe spaghetti

 

  • 4 udka lub podudzia z kurczaka bez kości ( pokrojone na małe kawałki lub zmielone )
  • 1 cytryna
  • 2 szalotki
  • 2cm korzenia świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • olej sezamowy
  • mąka ziemniaczana
  • makaron spaghetti
  • kolendra lub pietruszka do podania

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe spaghetti

  • zaczynamy od zagotowania wody na makaron, aby resztę móc przygotować w czasie jego gotowania się, po zagotowaniu się wody dodajemy sól i gotujemy makaron ok. 8-10 minut

  • rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oleju sezamowego, dodaj pokrojone w kostkę szalotki oraz pokrojone w cienkie paseczki lub starte na tarce czosnek oraz imbir,

  • dodaj pokrojone w paski papryczki chili, chwilę dalej smaż

  • następnie dodaj mięso, zetrzyj skórkę z cytryny ( dosyć dużo ), dodaj cały sok z całej cytryny, 2 łyżki sosu sojowego oraz łyżkę sosu rybnego, smaż przez ok. 5 minut

  • w pół szklanki zimnej wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dodajemy do mięsa, aby zagęścić sos