suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Czarno-biały sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sernik dwu-smakowy i dwu-kolorowy. Polecam.

Czarno-biały sernik

Składniki:

Czarno-biały sernik

 

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka cukru;
  • 15 dag margaryny;
  • 3 jaja;
  • 3 łyżki kakao;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 cukier waniliowy (32g).
  • 1/3 szklanki wody
  • Masa:
  • 1 kg sera białego półtłustego;
  • 1 szklanka cukru;
  • 4 jaja;
  • 2 budynie śmietankowe;
  • 1 cukier waniliowy (16g).

Sposób przygotowania:

Czarno-biały sernik
Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy roztopione masło, cukier, kakao i jaja, wyrabiamy ciasto, a pod koniec dodajemy 1/3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody. dokładnie wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej formy.
Masa: Ser mielimy i dodajemy do niego żółtka utarte z cukrem, budynie i cukier waniliowy, mieszamy. Pod koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Masę przekładamy na ciasto i pieczemy przez ok 45 min. wtem 180oC.