Strona główna Czarny las- pyszne ciasto

Czarny las- pyszne ciasto

agnieszkalider - Przepis na: Czarny las- pyszne ciasto offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 785
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Czarny las- pyszne ciasto
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszne ciasto o nazwie czarny las smakuje wyśmienicie, pięknie się prezentuje


danie wegetariańskie
trudność: trudne
czas:

Czarny las- pyszne ciasto - SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • 30 g kakao
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • szczypta soli
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego
  • 1 słoik wiśni w kompocie
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Czarny las- pyszne ciasto - PRZYGOTOWANIE:

Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Jajka sparzyć wrzącą wodą, mąkę przesiać na drobnym sicie. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować mikserem wraz z cukrem na gładką i jednolitą masę. Białka przełożyć do wysokiego naczynia i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, piana nie powinna wydostać się poza naczynie po zmiksowaniu jej. Do żółtek dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z kakao pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. Blaszkę prostokątną wysmarować tłuszczem i posypać mąką pszenną. Ciasto włożyć na blaszkę i wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 190- 200 stopni C i piec około 50-45 minut. Wyjąć i ostudzić ciasto. W dalszej kolejności należy odcedzić wiśnie z kompotu. Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić żelatynę. Śmietanę ubić na sztywną masę, dodając pod koniec ubijania cukier puder oraz żelatynę. Biszkopt dobrze nasączyć sokiem wymieszanym z wiśni, następnie posmarować dżemem wiśniowym, poukładać wiśnie na sam wierzch nałożyć grubą warstwę dobrze ubitej śmietany. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych otworach, obsypać boki wierzch ciasta. Ciasto schłodzić przez kilka w lodówce.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Czarny las- pyszne ciasto  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Omlet na słodko polany sorbetem Gofry z ricottą Mini naleśniczki z ananasami
Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek
Muffiny z kisielem Torcik krówkowo smietanowy Marchewkowa tarta
Muffiny owsiane z rodzynkami Tarta makowo- pomarańczowa Krem pomarańczowy- orange curd

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane