Strona główna Czarny las- pyszne ciasto

Czarny las- pyszne ciasto

agnieszkalider - Przepis na: Czarny las- pyszne ciasto offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 785
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Czarny las- pyszne ciasto
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszne ciasto o nazwie czarny las smakuje wyśmienicie, pięknie się prezentuje


danie wegetariańskie
trudność: trudne
czas:

Czarny las- pyszne ciasto - SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • 30 g kakao
  • sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
  • szczypta soli
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 mały słoiczek dżemu wiśniowego
  • 1 słoik wiśni w kompocie
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Czarny las- pyszne ciasto - PRZYGOTOWANIE:

Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Jajka sparzyć wrzącą wodą, mąkę przesiać na drobnym sicie. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować mikserem wraz z cukrem na gładką i jednolitą masę. Białka przełożyć do wysokiego naczynia i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, piana nie powinna wydostać się poza naczynie po zmiksowaniu jej. Do żółtek dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z kakao pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. Blaszkę prostokątną wysmarować tłuszczem i posypać mąką pszenną. Ciasto włożyć na blaszkę i wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 190- 200 stopni C i piec około 50-45 minut. Wyjąć i ostudzić ciasto. W dalszej kolejności należy odcedzić wiśnie z kompotu. Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić żelatynę. Śmietanę ubić na sztywną masę, dodając pod koniec ubijania cukier puder oraz żelatynę. Biszkopt dobrze nasączyć sokiem wymieszanym z wiśni, następnie posmarować dżemem wiśniowym, poukładać wiśnie na sam wierzch nałożyć grubą warstwę dobrze ubitej śmietany. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych otworach, obsypać boki wierzch ciasta. Ciasto schłodzić przez kilka w lodówce.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Czarny las- pyszne ciasto  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Sernik z kajmakiem i karmelkami Miodowy kuch z suszonymi śliwkami Zwariowany przekładaniec
Pierniczki witrażyki Torcik ala Tiramisu Gofry z dżemem truskawkowo-malinowym
Kokosowy sernik ryżowy Pieguskowe szaleństwo Drożdżowy przeplataniec z bakaliami
Dyniowe ciasto z żurawiną i cynamonem Deser jogurtowy z bananem, żurawiną i migdałami Ciastka owsiane z orzechami pinii i nerkowca

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane