Agula&Stabi

Agula&Stabi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Domowe pączki z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe pączki z marmoladą umilą każdy dzień. Polecamy do wypróbowania :)

Domowe pączki z marmoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe pączki z marmoladą

 

  • 500 ml mleka
  • 100 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 8 żółtek
  • 120 g margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • marmolada
  • smalec
  • olej
  • ziemniak
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Domowe pączki z marmoladą
Podgrzewamy mleko aby było ciepłe ale nie gorące! Wlewamy je do miski i dodajemy pokruszone drożdże wraz z 2 łyżkami mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 - 15 min tak, aby drożdże urosły. Międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól i 2 łyżki cukru waniliowego. Jajka i żółtka z pozostałymi 4 łyżkami cukru ucieramy na puszystą pianę ok 10 - 15 min. Wyrośnięte drożdże wlewamy do wcześniej przygotowanej miski z mąką i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy. Wyrabiamy dokładnie ciasto rękoma ok 15 - 20 min. Na koniec wyrabiania ciasto musi odstawać od rąk. Do wyrobionego ciasta dodajemy 4 łyżki spirytusu i wcześnie przygotowane roztopione i ochłodzone masło. Zagniatamy całość jeszcze ok 2 - 3 min. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ciasto, na stolnicy posypanej mąką wyrabiamy małe kulki lekko przygniecione (wielkości dużego kurzego jajka). Po wyrobieniu kulek przykrywamy wszystkie ściereczką i odkładamy do ciepłego miejsca aż do wyrośnięcia ok 30 - 45 min. Wyrośnięte pączki wkładamy do rozgrzanego smalcu z olejem (w proporcji 3:1). Wkładamy obrany i pokrojony na ćwiartki ziemniak aby pączki się nie paliły. Następnie wrzucamy pączki i smażymy z obydwóch stron. Gdy ziemniak będzie już prawie czarny wymieniamy go. Gotowe pączki obsypujemy cukrem pudrem i nabijamy szprycą marmoladę. Życzymy smacznego :)
Domowe pączki z marmoladą
Gotoujemy mleko aby było ciepłe ale nie gorące a następnie dodajemy drożdże i mąke
Domowe pączki z marmoladą
Makę wraz z drożdżami mieszamy delikatnie drewnianą łyżka
Domowe pączki z marmoladą
Ucieramy jajka z zółtkamy i cukrem na puszystą pianę
Domowe pączki z marmoladą
Wygniatamy ciasto, formujemy paćzki i smażymy