Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Domowy boczek pieczony w rękawie foliowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy boczek pieczony w dużej ilości majeranku, naszpikowany suszonymi śliwkami. i czosnkiem. Dla wygodny piecze się w rękawie foliowym.

Domowy boczek pieczony w rękawie foliowym

Składniki:

Domowy boczek pieczony w rękawie foliowym

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy boczek pieczony w rękawie foliowym
Boczek opłukałam, a potem osuszyłam ręcznikiem papierowym. W małej miseczce wymieszałam sypkie przyprawy. Czubkiem ostrego noża zrobiłam w boczku kilka głębszych nacięć i w te nacięcia wciskałam po śliwce i kawałku ząbka czosnku. Dokładnie wmasowałam sypkie przyprawy w boczek. Przykryłam, zostawiłam w chłodzie na parę godziny. Po tym czasie ubrałam boczek w rękaw foliowy, na wierzchu położyłam liść laurowy i parę igiełek rozmarynu. Piekłam około półtorej godziny.