sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, lekkie i mięciutkie bułeczko-supełki z czosnkowo-pietruszkowym nadzieniem są łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne w podaniu, a przy supełkach na pewno pomogą nam dzieci.

Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem

 

 

  • Na posmarowanie:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

 

  • Składniki na nadzienie
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki świeżej pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem
ciasto drożdżowe:Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Następnie na stolnicę wysypujemy resztę mąki i pozostałe składniki, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (na 1,5 /2 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na 20 równych części. Formujemy z nich wałeczki i robimy luźny supełek. Przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do napuszenia. Nadzienie Czosnek i pietruszkę miksujemy lub bardzo drobniutko siekamy. Rozcieramy tyłem łyżki z miękkim masłem.Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na wierzchu smarujemy nadzieniem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Oczywiscie najlepsze są ciepłe, choć na drugi dzień są równie pyszne.
Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem
Po tym czasie ciasto dzielimy na 20 równych części. Formujemy z nich wałeczki i robimy luźny supełek. Przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do napuszenia.
Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem
Czosnek i pietruszkę miksujemy lub bardzo drobniutko siekamy. Rozcieramy tyłem łyżki z miękkim masłem. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na wierzchu smarujemy nadzieniem.

Tagi:

jajko jajka