Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Drożdżówka z cukinią.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do kawy i na przekąskę jak znalazł.

Drożdżówka z cukinią. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka z cukinią.

 

  • szklanka konfitury z cukinii
  • 1 łyżka cynamonu
  • 600 g mąki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • kilka kropli olejku wnailiowego
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 kostki świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru.
  • kruszonka: 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki otrębów
  • 1,5 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z cukinią.
Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki mieszamy z ciepłym mlekiem i odstawiamy aż zaczną pracować. Robimy dołek na środku i wlewamy drożdże z mlekiem, wbijamy jajko i wlewamy olej....zaczynamy wyrabiać. Jak ciasto przestanie nam brudzić ręce i odstawać od brzegów naczynia...tzn można je odstawić do wyrośnięcia. A więc przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość...wykładamy na blat i wałkujemy cienki placek. Drugie jajko roztrzepujemy w szklance i smarujemy nim ciasto, następnie rozprowadzamy cienką warstwę powideł. Posypujemy cynamonem i zwijamy ciasno. Wkładamy do wąskiej blaszki wyłożonej papierem. Odstawiamy aby podrosła.Mąkę, otręby, tłuszcz i cukier miksujemy razem aż składniki się połączą. Ciasto smarujemy resztą jajka, posypujemy kruszoną i pieczemy 45 min w 180 stopniach.
Drożdżówka z cukinią.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość możemy wałkować.
Drożdżówka z cukinią.
Cienki placek smarujemy najpierw jajkiem, aby nadmiar wilgoci nie wniknął do ciasta.
Drożdżówka z cukinią.
Kruszonkę można zrobić malakserem, ale równie dobrze można zrobić ręcznie.
Drożdżówka z cukinią.
Ciasto smarujemy jajkiem, a następnie posypujemy obficie kruszonką.