BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Duszona szynka z pęczakiem i buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy, smaczny obiad. Takie obiadki robię często na niedzielę. Kasze sa bardzo zdrowe dlatego warto przemycić je do codziennego menu.

Duszona szynka z pęczakiem i buraczkami

Składniki:

Duszona szynka z pęczakiem i buraczkami

 

  • 1 kg mięsa z szynki
  • 2 marchewki cebula
  • olej
  • bulionetka do mięs duszonych
  • łyżka kopru
  • łyżka mąki do zagęszczenia
  • 1 szk kaszy pęczak
  • sól
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • ćwikła z buraczków

Sposób przygotowania:

Duszona szynka z pęczakiem i buraczkami
Mięso kroję w większa kostkę i podsmażam na złoty kolor na patelni. Dodaję pokrojoną w dużą kostke cebulę i marchewki. Razem wszytko podsmażam. Całą zawartość patelni przekładam do garnka i zalewam ciepłą wodą (tak by przykryła mięso). Dodaję liście laurowe i duszę na wolnym ogniu aż mięso zmięknie. Pod koniec dodaję bulionetkę. Zagęszczam sos odrobiną mąki pszennej wymieszaną z zimną wodą. na koniec dodaję posiekany koper. Podaję z ugotowanym pęczakiem i czerwonymi buraczkami.