Magda87

Magda87

Kucharz
[Przepisów: 3]

Duszony indyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Duszony indyk w paprykowej marynacie

Duszony indyk Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Duszony indyk

 

  • ok. 1 kg udźca z indyka
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Marynata:
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Duszony indyk
Mięso nacieramy solą i pieprzem. Całość nakłuwamy małym nożykiem a w powstałe otwory wciskamy drobne kawałeczki czosnku. Następnie nacieramy mięso przygotowaną marynatą. Obkładamy je cebulą pokrojoną w plastry. Odstawiamy co najmniej na kilka godzin. Mięso obsmażamy. Dodajemy cebulę z którą marynowało się mięso. Podlewamy odrobiną wody. Dusimy pod przykryciem ok 1,5 h. Co jakiś czas zaglądamy do garnka i w razie potrzeby podlewamy wodą. Uduszone, jeszcze gorące mięso, kroimy na plastry. Smacznego!
Duszony indyk
Mięso natarte solą, pieprzem i nabite czosnkiem
Duszony indyk
Indyk zamarynowany w marynacie paprykowej
Duszony indyk
Indyk w marynacie paprykowej, obłożony cebulą

Tagi:

marynaty indyk