ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Ekspresowy krem pomidorowy z bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki i prosty rozgrzewający krem pomidorowy z dodatkiem świeżej bazylii

Ekspresowy krem pomidorowy z bazylią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ekspresowy krem pomidorowy z bazylią

 

  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka vegety natur
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki swieżego oregano
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 śmietanki 18% do zup

 

Sposób przygotowania:

Ekspresowy krem pomidorowy z bazylią
W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę posiekaną w kostkę, podsmażamy 4 minuty i dodajemy czosnek drobno posiekany,przesmażamy całość jeszcze 2-3 min. Dodajemy pomidory z puszki,passatę ,wodę wymieszaną z łyżką vegety,oregano,cukier,sól,pieprz. Zagotowujemy i całość gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 20 min. Na koniec dodajemy bazylię i miksujemy na krem. Następnie wlewamy śmietankę i gotowe. Smacznego :)
Ekspresowy krem pomidorowy z bazylią
ja podsmażałam cebulkę na patelni ale można to zrobić od razu w garnku
Ekspresowy krem pomidorowy z bazylią
zawartość garnka gotujemy ok. 20 minut
Ekspresowy krem pomidorowy z bazylią
jeszcze świeża, aromatyczna bazylia :)
Ekspresowy krem pomidorowy z bazylią
i miksujemy...pamiętając o śmietance :)

Tagi:

zupa beza bezy