Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Far Breton wg Polpal

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto pochodzi z regionu Bretanii we Francji, podobne do ciasta clafoutis, tradycyjnie robi się je ze śliwkami suszonymi lub rodzynkami lub ich mieszanką. W Bretanii często pieką je na bardzo ciemny "przypalony" kolor.

Far Breton wg Polpal Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Far Breton wg Polpal

 

  • 2 szklanki mleka pełnotłustego
  • 3 duże jajka lub 4 małe
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka stopionego masła
  • szczypta (⅛ łyżeczki) soli
  • 2 łyżki rumu albo ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g suszonych śliwek + ½ szklanki wody
  • cukier puder do posypania
  • dodatkowo:
  • okrągła forma średnicy 20 do 22 cm
  • papier do pieczenia na dno formy
  • masło do wysmarowania formy
  • troszkę mąki do posypania wysmarowanej formy

Sposób przygotowania:

Far Breton wg Polpal
Połączyć w blenderze mleko, jajka, cukier, masło, sól, rum (u mnie brandy) i zmiksować ok. 1 minuty. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować do połączenia. Wstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej.Suszone śliwki przełożyć do małego garnka i zalać wodą, gotować na małym ogniu aż śliwki zmiękną i woda prawie całkiem wyparuje, ok. 10 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.Piekarnik nagrzać do 190℃, wyłożyć papier na dno i posmarować papier i boki masłem, obsypać lekko mąką. Tak przygotowaną formę postawić na wysuniętym ruszcie piekarnika, ciasto zmiksować 5 sekund i wlać do formy, śliwki rozłożyć równomiernie w cieście. Piec 10 minut, obniżyć temperaturę do 176 - 180℃ i upiec na złoty kolor, u mnie zajęło to 95 minut. Można też piec w wyższej temperaturze 230℃ 10 min. i następnie obniżyć do 200℃ ale nie wiem ile czasu to zajmie. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Objechać nożem po wewnętrznej stronie formy, żeby ciasto łatwiej wyszło, wyjąć z formy, ściągnąć papier i posypać cukrem pudrem do woli.
Far Breton wg Polpal
Etap 1 Do zmiksowynch jajek z mlekiem, cukrem, masłem, solą i rumem dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Far Breton wg Polpal
Etap 2 Suszone śliwki ugotować ok. 10 minut i odstawić aby ostygły.
Far Breton wg Polpal
Etap 3 Ciasto z zanurzonymi śliwkami gotowe do pieczenia.
Far Breton wg Polpal
Etap 4 Ciasto po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.