fuksja

fuksja

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Farfalle z fetą i szpinakiem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny powiew znad Morza Śródziemnego

Farfalle z fetą i szpinakiem

Składniki:

Farfalle z fetą i szpinakiem

 

  • Makaron np. farfelle (kokardki)
  • 250g szpinaku, może być mrożony
  • garść przekrojonych na pół oliwek, bez pestek
  • ząbek czosnku
  • 6 suszonych pomidorków, najlepiej z oliwy, albo jak suche zalać na kilka minut ciepłą wodą- pokroić w paski
  • 12 pomidorków koktajlowych lub pomidorki z puszki lub zwykłe obrane i pokrojone
  • opakowanie sera feta- pokroić na małe kawałki (ok. 1 cm)
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Farfalle z fetą i szpinakiem
Makaron ugotować. W międzyczasie, na niewielkiej ilości oliwy w garnku podsmażyć czosnek, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, chwilę dusić aż pomidory zaczną się rozpadać, dodać oliwki, pomidory suszone, dodać szpinak. Wszystko chwilę dusić. Odlać makaron i dodać do sosu, wrzucić fetę, wszystko dokładnie wymieszać, podawać jak tylko ser zacznie się zamieniać w pyszny sosik. Posypać świeżo mielonym pieprzem.