grazka

grazka

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Fasolka po bretonsku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Potrawa tresciwa, wystarczy za jedno danie.

Fasolka po bretonsku.

Składniki:

Fasolka po bretonsku.

 

  • 1/2 kg fasolki bialej, namoczonej wczesniej, potem ugotowanej albo 3 puszki gotowej - bez przypraw
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Kawalek boczku lub kiełbasy
  • duża puszka pomidorów
  • sol, pieprz,
  • cząber, majeranek, ostra i słodka papryka w proszku, cukier - po łyżeczce
  • 2 łyżki oleju
  • łyzka mąki
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretonsku.
Do garnka wlać olej, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę i na drobno pokrojony czosnek. Wsypac suche przyprawy,zamieszac i lekko podsmazyc.Wsypac make. Jak zasmazka gotowa, wlać duza puszke pomidorow z sokiem.Pomidory wczesniej troche rozdrobnić np.widelcem.Dolac troche wody- potrawa ma byc gesta.Teraz wrzucic miekka fasole(patrz-ugotowana lub gotowa ,z puszki) Wymieszać, dosmaczyc przyprawami i ketchupem. Niech trochę postoi, naciagnie smakiem.
Do tego bułka, bagietka itp.